Till Nazaré

Augusti 2020

Logg: 11 209 nm
Motor: 1 222 h

Efter 3 dagar i Póvoa och två varma dagar i Porto så beslutade vi oss för att segla vidare. Att gå in i Portos marina har vi skrinlagt. Två dagar i Porto tyckte vi är tillräckligt. Vi har gått gata upp och gata ner och försökt hinna med att se de stora sevärdheterna i Porto.

Vi är redan i slutet av augusti och enligt vår ursprungliga plan ska vi vara på Madeira i mitten av september. Vi inser att detta inte är möjligt då vi vill besöka både Lissabon och Algarve innan vi seglar till Madeira.

Det är relativt glest mellan hamnarna utmed Portugals norra atlantkust. Man kan göra dagsseglingar mellan hamnarna men ingen av hamnarna tilltalar oss så vi ställer siktet på den berömda surfstaden Nazaré, drygt 10 mil norr om Lissabon. Det är ca 100 nm vilket normalt klaras av på knappt 20 timmar. Vi kommer inte hinna detta på en dagssegling och vi vill inte komma fram till Nazaré efter mörkrets inbrott. Vi planerar därför att lämna Póvoa på eftermiddagen, segla över natten och komma till Nazaré på förmiddagen.

Kl 14 den 27 augusti tänkte vi segla ut från marinan i Póvoa. På förmiddagen drog en tjock dimma in från havet men enligt prognoserna skulle det lätta strax efter lunch….vilket det inte gjorde.. Att segla i dimma i dessa fiskebojsbemängda farvatten är riskfyllt så vi avvaktade. Redan kl 15 tyckte vi att det började lätta lite så vi kastade loss, rastlösa som vi är…

När vi kommer ut till den yttre piren får vi blå himmel och strålande sol. Vi ser att dimman ligger norr om oss så vi skyndar oss att sätta segel och segla söder ut. Vi har en NV vind på 4 m/s så vi sätter fullt storsegel och gennaker. Snart seglar vi i 8 knop på nästa platt hav…underbart. Med enbart shorts, för den manliga delen av besättningen, seglar vi längre och längre bort från dimman. I den lugna sjön ser vi flera bojar och flaggor som vi lätt undviker att gå på. Dock oroar vi oss för den kommande nattseglingen. Vi tar beslutet att segla ut ytterligare några sjömil från kusten där djupet är ca 200 m för att minska risken under nattseglingen.

Vi får bra draghjälp av den Portugisiska havsströmmen som stadigt går med 0,5 till 1 knop från norr till söder. 

Innan det blir alltför mörkt tar vi ner gennakern och rullar ut genuan. Farten minskar men vi inga tider att passa….

Kl 03 är det dags för vaktskifte. Elisabeth får lite välförtjänt sömn och Roberth hoppas på aktiv segling så att han kan hålla sig vaken…men riktigt så blir det inte. Som så många gånger förr mojnar vinden på efternatten till 2 m/s. Dessutom måste vi börja segla in mot kusten för vi närmas oss Nazaré vilket resulterar i att vi får plattläns. Vi rullar in genuan som bara står och slår och sätter en preventer på bommen för att förhindra att storsegel och bom lever rövare i den svaga vinden. Krafterna från dyningen är större än kraften från vinden.. Vi seglar sakta i ca 2 knop. Inte mycket ”aktiv segling” men Roberth får sällskap av dinoflagellater som lyser upp vattnet när de känner sig hotade av fisk eller andra ”hotfulla” objekt (enligt Wikipedia…). Ljusfenomenet som kallas Mareld är ett trevligt sällskap på nattseglingar, man känner sig lite mindre ensam på havet…

Kl 06.30 ökar vinden snabbt till 8-9 m/s och vrider mot N. Hela dagen och natten har vi haft vinden in från styrbord men nu kommer vinden in från babord och vi måste gippa för att kunna hålla kurs mot Nazaré. För att gippa måste vi först släppa på preventern som sitter på bomnocken och löper fram till ett block på fördäck och ner till sittbrunnen. När gippen är genomförd måste man upp på däck och flytta preventern till andra sidan. Att gå upp på däck när den andra ligger och sover försöker vi undvika. Jag måste tyvärr väcka Elisabeth så att vi tillsammans kan gippa och flytta preventern.

Att segla bara för storen i 8-9 m/s och gippa kan orsaka stora skador på riggen, i värsta fall rigghaveri. Det är väldiga krafter när bommen går över och vinden får tag i storseglet på nytt. I Sverige monterade vi en bombroms som ska minska risken för skador vid gipp men vi brukar ändå gippa försiktigt genom att successivt skota in storen och när bommen närmar sig midskepps lägger vi om rodret och låter bommen gå en kort väg över till andra sidan. När vinden åter fyller storseglet släpper vi snabbt på storskotet och kopplar sedan preventern igen.  

Tidigt på morgonen dyker en tjock dimmbank upp och vi seglar i ”mjölke”. Efter bara några timmar försvinner dimman lika snabbt som den kom och nu lyser solen igen. Temperaturen stiger från 18°C till 25°C ganska snabbt. Snart ser vi den röda fyren som står högt på en klippa utanför Nazaré. Vinden mojnar lite när vi går in i hamnen men det blåser fortfarande 6-8 m/s när vi angör längs med en flytbrygga som hamnpersonalen anvisar. Skönt att segla, men det är även skönt när angöringen till en låg flytbrygga är klar och alla angöringstampar sitter snyggt på knaparna. Alltid lite nervöst att gå in i en för oss okända marina när det blåser….

Nazaré


Staden är känd i hela världen för dess enorma vågor nära land. Här hålls regelbundet världsmästerskapen i Big Wave Surfing. Människor helt utan nerver tävlar i vem som kan surfa den högsta vågen …och överleva…det handlar mycket om att överleva när våghöjden närmar sig 35 m. Om surfarna ramlar riskerar de inte bara sitt eget liv utan även livet på de som ska försöka rädda dem i detta inferno av vitt skummande hav och vassa klippor. Vi tror att världsrekordet för big wave surfing är satt just här på en våg som var nästan 30 m hög. Helt obegripligt….    

Det som gör att vågorna blir stora just här i Nazaré är bottentopografin. Det går en canyon på botten som snabbt grundar upp just utanför Nazaré. Detta får dyningen från Atlanten att resa sig till enorma höjder just här. Detta förstärks av att vågorna möter en sydgående ström. På sommaren blåser det från NV så då är vågorna timida. I januari-mars blåser det dock från SV och det är då surfarna kommer hit.

Staden har en viss charm och stränderna är enorma. Staden ligger i etage med delar av den gamla staden högt uppe på en klippa som går ut i havet. Man kommer dit med hjälp av apostlahästarna eller en bergbana. Varma dagar är det skönt med lite vila i bergbanan.

 De smala gränderna är fyllda med små uteserveringar och barer. Utmed strandpromenaden säljs det som vanligt flip-flop, plastkrokodiler, parasoller, glass och halmhattar. Det finns flera fina fisk- och skaldjursrestauranger utmed havet med helt ok priser, inte billigt men prisvärt…..

Vi köpte oss ett orange strandparasoll och gick till stranden. Utmärkta möjligheter för bad ….men Atlanten är inte så varm på dessa breddgrader. Några snabba svalkande dopp blev det, men inte mer.

Marinan där vi ligger är bara en kort promenad från staden. Åt andra hållet blir det lite mer industri-fiskehamn som kanske inte har den charm som tilltalar oss. I staden äter vi grillad fisk till lunch och skaldjur kokta med en typ av ratatouille. Fisken tyckte Roberth var för hårt grillad men skaldjuren var det inget fel på..

Vi stannar i några dagar och vandrar runt i staden och utmed stränderna. Det blåser nordliga vindar så en solkrämsinsmord kropp blir snart sträv av sand, men vad gör väl det när det finns ett helt hav att bada i.

Under vår vistelse i Nazaré fortsätter vi att leta efter nya slangar till vår watermaker. Vi hittar en skaplig båttillbehörsaffär och hittar lite allt möjligt som är bra att ha, dock inte slangar i rätt dimensioner. Att det ska vara så svårt!! Vi inser att vi är bortskämda i Göteborg med välutrustade båttillbehörsaffärer lite här och där….

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Till Nazaré

  1. Peter Hefner skriver:

    Oh så trevligt att höra av er igen!
    Tänk så mycket detaljen man måste ta hänsyn till vid varje förflyttning… – ja, det gäller att inte bli våghalsig utanför Nazaré… – märkligt klingande kontrast mellan namnet av staden (som en antydan till en viss beröm födelsestad?..) och dess popularitet bland dödsföraktande vindsurfare… – Snacka om existentiell vandring! – så spännande!! Tack! Det var trevligt att se er här och god fortsättning igen!!
    Peter

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s