Roscoff – Camaret-sur-mer

Logg: 10 240
Motor: 1 139

Efter några dagar i hamn blir vi alltid lite rastlösa och längtar ut på havet igen. Innan vi kastade loss beräknade vi dieselförbrukningen. Vi har gått 83 timmar för motor sedan vi tankade senast i Cuxhaven. Med en medelförbrukning på 2,3 liter per timme borde vi ha förbrukat drygt 190 liter av totalt 325 liter, d.v.s vi har förbrukat lite mer än hälften. Nu seglar vi förvisso i hav med högre salthalt vilket gör att båten flyter högre i vattnet och drar således mindre diesel samt har vi generellt sänkt machfarten till 5 knop, vilket borde påverka förbrukningen positivt. Vi tankar och kan bara fylla 152,3 liter! Detta ger en medelförbrukning på endast 1,83 liter per timme!!! Ska bli intressant och se om detta står sig framöver. Den låga förbrukningen kan delvis bero på att vi gått för tomgång när vi väntat på broöppningar och slussar.

Kl 07.00 lämnar vi marinan, men vi får rött ljus och måste backa tillbaka. Den stora färjan från Cork, Irland, är på väg in vilket vi inte noterat. Efter 10 minuter får vi grönt ljus och seglar ut. Vi har tajmat högvattnet och kan segla i sundet mellan Roscoff och ön Ile de Batz. Vi har medström och gör bra fart genom sundet. Det ser vacker ut på Ile de Batz med alla stenhus som trängs i hamnen. Tyvärr har vi inte vågat gå dit med Sirenia då det är grunt och nästa torrlagt vid lågvatten. Vi har kurs V 270 och den svaga vinden är emot, 1-2 m/s. Vi går för motor och hoppas kunna sätta segel när vi rundar Frankrikes nordvästra hörn, innanför ön Ile D´Ouessant. Sundet mellan ön och fastlandet är förrädiskt när de starka strömmarna går emot vinden och vågorna från Atlanten och Biscaya. Enligt våra beräkningar ska strömmen vara sydlig och från kl 13 och vinden ska vrida till N-NO. Detta borde ge oss gynnsamma förhållanden när vi seglar S kurs genom sundet.

Roscoff
Le Four

Successivt kan vi börja ändra kurs från 270 grader till 180 grader vid lunchtid. Vi får bra medström men tyvärr ingen segelbar vind. Vi går fortfarande för motor när vi i dimma och duggregn passerar fyren Le Four och börjar segla söder ut.

Efter några timmars segling ser vi Franska kustbevakningen komma mot oss. De glider upp vid sidan och vi får minska farten. En man kommer ut på fördäck och försöker ropa till oss på fransk-engelska. Det var svårt att höra och förstå honom i blåst och motorljud men vi uppfattade som de frågade om vi sett eller känt lukt av någon typ av utsläpp. När vi svarade att vi inte märkt av något tackade de för sig och åkte.

Franska kustbevakningen

När vi närmar oss Le Conquet får vi sol och vinden ökar successivt så att vi kan sätta segel och äntligen stänga av motorn. För 15 år sedan bilade vi i Bretagne och bodde då några nätter på hotellet i hamnen i Le Conquet. Hotellet är byggt på en klippa och skjuter ut över vattnet. Vi ha många trevliga minnen härifrån som nu kommer tillbaka till oss.

Hotellet i La Conquet
Fyren St Mathieu

När vi passerat fyren St. Mathieu får vi en frisk NO vind och kan skota in våra segel och lova upp till en fin bidevindssegling de sista 10 sjömilen in till Camaret-sur-Mer. Vi ankommer marinan när solen börjar gå ner och vi får en bra plats längs med flytbryggorna i yttre hamnen.      

Detta inlägg publicerades i Frankrike, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Roscoff – Camaret-sur-mer

 1. Inget Lekblad skriver:

  Hej Elisabeth & Roberth! Så roligt att läsa er blogg och på så sätt kunna följa med på er resa. Har varit trevligt inslag under denna semestern att läsa högt och leta på kartan hur er färdväg går. Tack för att vi får hänga med! Kram//Inger & Claes

  Gilla

  • sysirenia skriver:

   Hej på er! Vad kul att ni gillar vår blogg det uppmuntrar oss att skriva vidare. Just nu har vi ankommit Bilbao efter att kryssat oss fram på Biscaya. Kram E&R

   Gilla

 2. Peter Hefner skriver:

  Vilka kulturhistoriska platser: tänk så många av de stora impressionisterna (bl a) har seglat och målat där i trakterna! Och apropå ”färjetrafiken” kunde inte låta bli tänka på historien ”Mannen från England” av Georges Simenon(?) ”The Man from London”…
  Tack för era ”förstahands-levande” intryck! Era berättelserblir som värdefulla utflykter i några av de möjliga ”kvantmekaniska” (”läsarens/dagdrömmarens”) högst levande otaliga speglingar.

  Gillad av 1 person

 3. Erik Niklasson skriver:

  Hej Elisabeth!
  I dag packade jag upp min ryggsäck och då fick jag se ett visitkort från dig som du lämnade till mig när vi träffades i Nordstan för några månader sedan.
  Nu skall jag försöka följa med dig och din man, är ni gifta?, på er långresa från mitt vardagsrum och andra platser.

  Här är allt som vanligt. Sommaren, Juli, har dock varit kall, men om några dagar kommer sommaren på besök till oss.

  Hälsningar!

  Erik Niklasson
  Terminalen

  Gilla

  • sysirenia skriver:

   Hej Erik! Kul att träffa dig i Nordstan. Vilket äventyr du har varit ute på! Jodå, jag är gift med min man😀. Kul att du följer med oss på vår resa. Ha det gott!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s