Groningen-Amsterdam

Logg: 9 643 nm
Motor: 1078 h

Standing mast route och Dokkum

Vid färd på kanalerna är det hela tiden broöppningar och slussar som sinkar resan. När vi passerar städer och byar är det inte många meter mellan broarna. De flesta broar är bemannade från kl 09 och sen är det olika när de går hem för dagen. I vissa fall är sista broöppningen kl 17 men på flera ställen är det möjligt att passera till långt in på kvällen. Totalt passerade vi ca 50 broöppningar och ca 10 slussar.

Det rekommenderas att båtar går i eskader så att det blir så lite störning som möjligt när broar stängs för tåg, bilar och cyklar. Fösta delen från Delfzijl till Groningen hade vi en egen eskader…bara vi..

Det finns några slussar i systemet som reglerar vattennivåerna i kanaler och sjöar. Det är ett komplicerat system som ska säkerställa rätt vattennivå i kanalerna och förhindra översvämningar i städer.  Ibland är kanalen på en högre nivå än omgivande landskap, det är då man inser vad lågt stor del av Holland är beläget och vad känsligt det är för översvämningar.

När vi lämnar Groningen måndag den 6 juli blir kanalerna smalare och grundare. Ofta har vi inte mer än 2 dm mellan Sirenias köl och botten på kanalen. När vi ska gå in till sidan för att angöra bryggor blir det ofta för grunt och vi får dra båten sista biten genom bottendyn. Denna dag blåser det mycket och prognosen spår även regn. Vi är 15 båtar som tillsammans lämnar Groningen i en eskader för att ta kanalen mot Dokkum. Det blir trångt och svårmanövrerat i kanaler och slussar med så många båtar i kombination med stark vind. Allt gick dock bra då alla hjälps åt när problem uppstår. Vår bogpropeller fick jobba… 😊

I konvoj genom Groningen
Groningens museum från kanalsidan

På vägen till Dokkum passerar vi genom flera mindre samhällen och byar där vi bokstavligen åker genom folks trädgårdar. Det är lummigt och grönt och otroligt välskötta hus och trädgårdar utefter kanalerna.

Kanalen följer ofta i fåran av gamla åar och slingrar sig fram i landskapet. När vi möter större båtar i kurvorna är det inte många meter mellan båtarna. Vi försöker hålla oss så nära vår kant vi vågar men när ekolodet varnar för djup på under 2 meter håller vi andan. Sirenia köl sticker 1,95 m så det är inte mycket marginal. Som tur är botten mjuk så det blir inga hårda grundstötningar.

Till Dokkum kommer vi kl 19.30 och lägger oss utsides en holländsk båt. Båtägaren försäkrar att det är tillräckligt djupt…men icke! Vi går mjukt in i botten och står stadigt i leran, dock tillräckligt nära holländaren för att vi ska kunna gå iland. Den hårda motvind som vi haft hela dagen har mojnat och det blir en skön kväll.

Vi går en kort promenad genom Dokkum och beundrar väderkvarnarna och alla gamla hus som ligger tätt i stadskärnorna. Dokkum är en gammal stad med stadsmur och vallgrav. Det är den gamla vallgraven som idag är kanal som vi ligger med båten. Trötta efter en lång dag för motor kryper vi till kojs. 

Planen för nästa etapp var att ta oss ända ut till IJsselmeer (ja, det ska vara två versaler i början…) men flera vi pratat med har rekommenderat att vi besöker Leeuwarden som ska vara särskilt trevlig. Planer är till för att ändras och vi går till Leeuwarden.

Leeuwarden – Enkhuizen

Vi ankommer Leeuwarden vid lunch och angör även här i den gamla vallgraven som omger den tidigare stadskärnan. Vi äter lunch i båten och går därefter en promenad genom staden. Många mysiga gator och kanaler med restauranger och caféer. Vår går långt och länge för att finna den påstådda charmen, och visst har staden sina charmiga delar men det är blandat gammalt med nytt på ett inte helt begripligt sätt. Middag intas i båten. De pengar vi spenderar i staden gick till spinnackertyg och öljetter till ett windscope samt jeanstyg för lagning av byxor. Tyg är billigt i Holland…

Något för grund kajplats men vi står stadigt i dyn
Traditionell holländsk kanalbåt

Redan morgonen efter lämnar vi Leeuwarden för att gå ut till IJsselmeer. Tar lång tid att komma ur Leeuwarden då det är flera järnvägsbroar att passera och vi måste nästan runda stan för att komma ut på Standing mast route igen. Vid ett tillfälle fanns två alternativa kanaler, den ena såg rätt grund ut så vi valde den stora för att vara på den säkra sidan. Efter ca 30 min kom vi till en bro med motorväg, Bron var så pass hög att pråmar kunde gå under men inte vi med 19 meter mast. Vi väntade ett tag men då inget hände ringde vi upp dem och fick då besked om att det inte tänkte stänga av trafiken på motorvägen för att öppna bron för oss. Det kunde vi kanske ha förstått så vi vände tillbaka och tog den andra kanalen istället. Det finns tre möjliga vägar att gå till IJsselmeer. Vi valde att slussa ut i Stavoren dit vi kom kl 19. Slussen stod öppen när vi kom så vi kunde snabbt och enkelt ta oss ut på sjön. Kvällen var helt stilla och ljummen så vi beslöt att gå för motor ner till Enkhuizen där vi även ska slussa in i nästa sjö, Markermeer.

Ibland jobbig slussning i hårda vindar.
Här seglar vi över motorvägen i en akvedukt.

När vi kommer fram till Enkhuizen är det nästan mörkt. Vi kör in i hamnen men det är fullt utmed alla kajer. Vi lägger oss på utsidan hamnen där vi är utsatta för vågor och vind. Vinden är dock svag och ska vrida till frånlandsvind så vi bedömer att vi inte kommer bli så påverkade. Lite vågor från passerande båtar får vi leva med men det är lite trafik så här sent på kvällen. När vi seglar in i Enkhuizen slås vi av alla dessa gamla segelfartyg, stora som små. Merparten är i mycket bra skick och det har således lagts stora pengar på att renovera och underhålla dessa fantastiska båtar. Imponerande!!

Enkhuizen är en pärla, vi blir betagna av dess charm och går runt och beundrar alla gamla mysiga hus och byggnader. Här skulle vi gärna stanna några dagar…men vi längtar ut till havet igen!! För morgondagen har det utlovats hård vind och heldagsregn. Vi köper en skaldjurssallad och en Fish&chips på en trevlig uteservering vid en av kanalerna innan vi går tillbaka till båten och går till kojs.

Nästa morgon är det purrning kl 08.00. Mycket riktigt regnar det och blåser friskt från V-NV. Vi diskuterar möjligheten att krypa till kojas igen och dra täcket upp över öronen, men prognoserna framöver ser inte så mycket bättre ut och vi har bra vindprognoser på Nordsjön för segling mot engelska kanalen som vi inte vill missa.

På med sjökläder och en varm ullmössa!! Vi har fått informationen att slussen mellan IJsselmmer och Markermeer öppnar först kl 09. Vi kastar loss och går den korta sträckan ner till slussen, som egentligen är en Navidukt, d.v.s. en kombinerad sluss och akvedukt för båtar😊. Finns inte många i världen så det är lite extra spännande att slussa denna gång. Till råga på allt får vi uppleva detta helt ensamma, då vi är den enda båten i slussen. När vi kommer ut i Markermeer går vi för motor mot SV, rakt i vindögat. Detta för att sedan kunna falla av och segla en rakt sydlig kurs ner mot Amsterdam. Det går enligt plan och vi får en bra segling på eftermiddagen till Amsterdam, dock i regn och dimma. Vi sätter på radarn då vi inser att det är många båtar här som inte har AIS. Radarn är fantastiskt bra och vi ser till och med sjömärken och bojar på radarn. Utanför Amsterdam får vi återigen starta motorn och går den sista biten in mot centrum i motvind. Det blåser 7-9 m/s och först när vi kommer in i centrala Amsterdam mojnar det något. Regndimman har legat tät hela dagen och det är först när vi lämnar Markermeer och går in i kanalen som vi ser den första skymten av Amsterdams skyline.

Navidukt

Många vi talat med har rekommenderat Sixhaven marina som ska vara både mysig och ligger centralt. När vi går in i marinan är det trångt, det regnar och blåser och ingen hamnkapten som kan anvisa någon plats i den trånga och överfulla hamnen. Det är precis att vi kan vända båten i hamnen och gå ut igen. Vi går vidare upp till Amsterdam marina. Där fanns det bra med plats. Marinan är ganska ny och allt är superfräscht. Bästa duscharna so far…. och de kostar inget extra…. Vi tar en sen lunch i båten och går sedan till färjan som tar oss in till centrum. Det regnar fortfarande, vi går gata/kanal upp och gata/kanal ner, handlar lite matvaror och tar sedan färjan tillbaka till marinan. Spenderar inte ett öre på något annat!! Tänkte att vi skulle gå in och värma oss i en av de gamla kyrkorna som finns, men de begärde 120 kr i inträde för två pers…. hhmmm, näe, våra pengar ska vi spara till en mer välkomnande stad. En skön dusch, lite middag och sedan god natt….

Blöta kläder torkar vi på båttoaletten. Vi har en portabel luftavfuktare med oss som inte drar så mycket ström. Perfekt dagar som denna…

Efter att vi studerat ström- och vindprognoser kommer vi fram till att bästa tiden att segla ut i Nordsjön via IJmuiden är vid lunchtid på fredagen. Hårda NV-vindar blåser på Nordsjön och om strömmen går mot vinden blir det mycket svår sjö utanför pirarmarna i IJmuiden. Från Amsterdam är det bara två timmar i kanalen innan vi når IJmuiden. Motorn får arbeta igen och vi ser fram emot att få sätta segel på Nordsjön… 😊 I IJmuiden slussar vi för sista gången för lång tid framöver. Förhoppningsvis är nästa slussning in till Panamakanalen….., typ februari nästa år. När vi kommer ut på Nordsjön möter solen oss, vi sätter segel och får en fin slör ner mot Belgien.

Sista slussen ut till Nordsjön
Detta inlägg publicerades i Norra Europa. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Groningen-Amsterdam

 1. Peter Hefner skriver:

  Låter onekligen exotiskt att segla över åkrar, städer o motorvägar (..av alla platser..). Två frågor: vad är skillnaden mellan akvedukt och navidukt? O mera övergripande: vad är fördelen med att ge sig in kanalsystemet i stället för det öppna havet längst kusten?
  Väldigt spännande att följa er här äntligen (det är nämligen första gången som droppade in En bunt på 3-4 mail från er bloggsida nu imorse..)
  Allt gott så länge, Peter
  Ps
  Tänkte på er just igår för det var nåt radioreportage om långseglig i P1 just igår…)

  Gilla

  • sysirenia skriver:

   Hej Peter! Så kul att du följer oss! Vi glömde skriva vad en navidukt var men den har även en inbyggd sluss för sjöfart. Anledningen att vi gick kanalvägen var dåliga väderprognoser. Hårda motvindar riskerade att vi skulle bli inblåsta några dagar och då tyckte vi det kunde vara kul att gå kanalerna istället. Ha det gott!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s