Cherbourg-Roscoff

Logg 10 240 nm
Motor 1139 h

Tidig avgång från Cherbourg torsdag morgon kl 07.00 för att dra nytta av medströmmen runt Cap De La Hauge. Vi hade ca 120 nm till Roscoff vilket motsvara ca 1 dygns segling. När vi närmade oss kanalöarna anropades segelbåtar som kom för nära öarna på radion/VHF och informerades om att det inte var tillåtet att gå iland eller ankra utanför öarna med undantag från Jersey. Till Jersey kunde man gå till och göra ett covid-19 test och om det var negativt var det ok att gå iland. Vi passerade öarna då vi inte ville riskera att bli fast på Jersey i väntan på testresultat.

Det var rätt grov sjö men vi kunde segla förutom i sundet mellan Jersey och Guernsey där vi fick gå för motor en timme. Åter en stjärnklar natt med mycket mareld i vattnet som gnistrade och vi kunde fortsatt se kometen Neowise. På morgonen när vi närmade oss Roscoff lade sig dimman och vi fick användning av radarn igen.

På morgonen ankom vi Roscoff och möttes av en hamnkapten och som hänvisade plats. Hamnavgiften var €37.

Fin och skyddad hamn med två ingångar varav en är för mer grundgående båtar. Det första vi brukar göra när vi kommer till en ny hamn är att leta upp en fiskaffär. Vi traskade in till stan, en promenad på ca 15 minuter, men där fanns främst restauranger. Varken fiskaffär eller matbutik fanns. Roscoff är en stor fiskehamn men fisken köps upp av stora grossister och körs direkt till Paris för vidare distribution. Dagen efteråt hittade vi dock en lokal grossist som under några timmar öppnade för försäljning direkt till kund. De sålde krabba , hummer och ostron. Eftersom vi inte har tillräckligt stor kastrull till de gigantiska krabborna och humrarna så fick det bli 1 kg stora ostron för €6. Fisk såldes endast på vardagar…

I marinan finns en restaurang och en båttillbehörsaffär, resten av lokalerna står tomma. Båttillbehörsaffären har ett bra utbud och vi passade på att köpa ny revlina till furlexen (rullen) till förseglet som hade skadats under nattseglingen när vi revade genuan i hård vind.

Strax utanför hamnen låg en badstrand som var rätt stor vid lågvatten men blev allt mindre och mindre ju längre dagen gick. När vi kom till stranden stod hopptornet långt upp på land men senare på dagen gick det att hoppa från det. Det var konstruerat så att det inte gick att klättra upp i tornet vid lågvatten som tur var. Det blev en skön eftermiddag på stranden och sköna dopp i Atlanten.

Vi lämnade Roscoff efter 2 dagar. Trots att vindprognoserna förutspådde svaga vindar ville vi komma vidare, vi kände oss färdiga med Roscoff och såg fram emot att komma till Camaret-sur-Mer.

Detta inlägg publicerades i Frankrike. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Cherbourg-Roscoff

 1. Elisabet skriver:

  Så roligt att läsa era inlägg. Detaljerade och pedagogiska beskrivningar som gör det levande, både seglingsteknik, hamnangöring, sightseeing och matjakt. Avundas moules frites och ostron. Förstår att ni är glada över att vara på väg. Här hemma ungefär som vanligt. Spontant båtbesök av Agneta och Robert idag. Kramar från Bosse och mig.

  Gilla

  • sysirenia skriver:

   Ja, vi har det oförskämt bra. Seglingen över Biscaya gick fint och vi njuter nu av värmen i Spanien. Imorgon ger vi oss iväg på en biltur till vingårdarna i Rioja. Kram från oss🤗

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s