Fortsättning Norra Bohuskusten

Nu, 5 juni, är vi tillbaka i Göteborg efter 2 månaders fin segling i Norra Bohuslän.

Vi har även tillbringat många dagar i Henån på varvet som har hjälpt oss med de sista förberedelserna inför långseglingen.

Här kommer en sammanfattning av vår segling i Norra Bohuslän

Väderöarna, Storön

Dagen efter blåste det V-NV vindar och vi fick skota in hårt för att klara seglingen upp till Väderöarna. Solen sken och strömmen var med oss. Första kvällen var värdhuset öppet och det låg två andra segelbåtar i den lilla marinan. Dagen efter lämnade all personal samt segelbåtarna och vi hade ön för oss själva i två dagar i strålande väder. Vi passade på att testflyga drönaren och med lite träning kan det nog bli riktigt bra.

Kalvön

Efter Väderöarna seglade vi upp till Havsstensund där vi stannade för lunch. Efter lunch lade vi oss på svaj i en vik på södra Kalvön. Vi tog dingen till ett båthus och gick en långpromenad runt ön. Verkligen en fin ö med panoramautsikt från toppen. Det var inte många ö-bor som var hemma, men husen och trädgårdarna var pedantskötta.

Kalvön
Ankarseglet är en vi supernöjda med. Istället för att pendla nästan 180 grader så rör vi oss minimalt

Koster

Efter en långsam segling i svaga vindar genom Kosters södra skärgård angjorde vi Bopallen i Kostersundet på Nordkoster. Även här glest med båtar, endast två gästande segelbåtar låg i hela Kostersundet.

Inte för att det finns många restauranger och butiker på ön, men de få som fanns var stängda både p g a säsong och Corona. Men naturen är magiskt vacker och unika klippor och bergsformationer.

En dag tog vi den manuella färjan till Sydkoster. Vi fick vänta tills några ö-bor kund köra färjan, men det var inga problem för det var många som åkte över sundet.

Vi hade cyklarna med oss och trampade runt ön. Vi blev inte alls lika förtjusta i Sydkoster som i karga och genuina Nordkoster. Vi stannade tre nätter på Koster sen började vi få ont om vatten. Nordkoster kan inte erbjuda vatten till båtar men man kan hämta i dunkar. Vi hade inte startat upp watermakern så vi beslöt att gå till Strömstad för bunkring av både vatten och mat.

Obemannade linfärjan till Syd-Koster

Resö

Efter två nätter i Strömstad gick vi söderut till Resö.

Trevlig ö med fina vandringar. Här låg vi i en vecka och passade på att testa watermakern. Vi kunde utan problem köra den på sol- och vindkraft. Tyvärr visade sig kapaciteten ligga på 50% av förväntat och vi fick bara ut 12 liter i timmen. Viss påverkan har det att det är kallt i vatten och låg salthalt, då den är gjord för tropiska vatten, men några delar behöver nog bytas ut.

Snöar på Resö…

Fisketur utan fiskelycka utanför Resö

Fiskebåt på väg in till Resö hamn

Musö

På väg tillbaka till Henån stannade vi en natt i en vik vid Musö. Bra skyddad lagun men väldigt grunt för att komma in. Vi höll andan när djupmätaren gick ned till under 2 meter men vi kom in och när vi lämnade viken fick vi vänta på högvatten för att våga oss ut.

Musö är tydligen en ö där flera kändisar har hus men vi såg varken kändisar eller paparazzofotografer. Vi och många andra har försökt putta i den stora stenen på ön men inte heller vi lyckades.
Mellan 1940-80 fanns här även ett småbåtsvarv där snipor, jullar och ekor byggdes.

Stenen står fortfarande kvar…

Hej då Henån

29 maj lämnade vi Henån för sista gången innan vi påbörjar långseglingen.

Hjältön

Första natten ankrade vi i en vik söder om Hjältön. Inte så stor vik men djup, 2 m ända in till stranden. Vi hade kunnat gå rakt mot stranden och hoppat i land, det visade sig att man tagit sand från viken till bygget av Uddevallabron. Trevlig och populär badö på sommaren. Vi passade på att plocka granskott som vi skall göra god dryck av.

Vaknade till en magiskt stilla morgon. Efter frukost och bakning av rabarberpaj seglade mot Härmanö/Gullholmen där vi träffade våra goda vänner från Härön och hade en skön lunch och dag med Corona avstånd.

Mot Väderöarna igen

På väg till Väderöarna blåste det ostliga vindar och vi hittade en fin vik väster om Dannermark. Det är inte så ofta man kan ligga i västerläge med utsikt över Skageracks horisont. På ön har det tidigare brutits sten på stora områden.

Dagen efter fortsatte vi till Väderöarna. Solen fortsatte att skina och nu hade även värmen kommit. Den här gången chansade vi och gick till bryggorna i Strömsund och vilken lycka när vi hittade sista lediga platsen. Ön ligger allra längst ut i kustbandet och har en vidunderlig vy över havet och ön har väldigt fina och runda klippor. På kvällarna kunde vi sitta på toppen av berget och grilla i solnedgångarna. Ovanligt att det är så lugnt väder så pass långt ut i havsbandet.

Strömsund

Åter Göteborg

Nu var det dags att vända tillbaka till Göteborg. Det ser ut som gränserna i Europa börjar öppna upp och vi behöver lämna av lite packning samt vänta in reservdelar till Watermakern.

Prognoserna visade på sydliga vindar men de gick bra att segla på till Koön. På vägen såg vi en stor samling fåglar och det skall ju vara tecken på makrill….. i med dörjen och upp med två fina makrillar. Vi slängde ankare i Backdalen, en vik norr om Koön. Här låg vi bra i sydliga vindar och kunde grilla våra firrar som blev supergoda. Under seglatsen körde vi watermakern och kunde fylla på våra tankar. Så idag gav havet både mat och vatten😊.

Detta inlägg publicerades i Bohuslän. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fortsättning Norra Bohuskusten

  1. AnnSofie ( Johans svärmor ) skriver:

    Blir spännande att följa er resa !

    Gilla

  2. Elisabet skriver:

    En sådan fantastisk bohussegling har ni väl varken haft tidigare eller kommer få igen?! Något att minnas och längta till på de stora haven…. (hi hi…).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s