Bohuslän

Härön/Mollösund/Henån

Efter att tillbringat påsken på Härön och i Mollösund hos goda vänner så seglade vi norrut på tisdagen. Vi blev kungligt omhändertagna av Agneta och Robert på Härön, Elisabet och Bo samt Göran och Eva i Mollösund. Trevliga luncher, middagar och promenader avlöste varandra.

Mollösund by night

Vädret har varit soligt mest hela påsken men mycket blåsigt. Då Sirenia numera är utrustad med dubbla försegel och en belamrad targabåge så påverkas hon mer av sidvind än tidigare. Även när vi ligger i hamn så får sidvinden båten att gunga betänkligt. Tur att vi inte har anlag för sjösjuka 😊. När vi ligger för eget ankare i naturhamnar kommer vinden alltid framifrån så då blir inte effekten lika märkbar.

Första målet efter påsken i Mollösund är Najad-varvet i Henån. På vägen dit stannade vi en natt i Dragsmark och låg på en av kryssarklubbens blå bojar. I Dragsmark låg ett kloster på 1200 talet fram till mitten av 1500-talet. Ruinerna finns kvar och 1756 uppfördes en ”ny” kyrka som finns kvar än idag. Tyvärr gick vi inte i land då kastvindarna var för starka och det kom ett lätt regn på kvällen.

På onsdagen seglade vi i stark medvind in till Henån. Vi har bestämt oss för att låta Orust yacht service hjälpa oss med diverse arbeten, i huvudsak hjälp med att korta samtliga vant så att vi kunde ersätta de gamla vantskruvarna från Seldén med nya. De nya har annan slaglängd, pga. materialbyte, så vanten måste kortas. Vi upptäckte detta sent en kväll när vi mastade båten. Ingen kul insikt att de nya vantskruvarna inte passade…

Efter ett möte med varvschefen blev det inte alls som planerat. Varvet har kvar nya vantskruvar av den gamla rostfria modellen så vi byter till de istället för att korta av vanten. Istället inser vi att vår motor, årsmodell 2006, har gått 1000 timmar och att det finns mycket som talat för att vi ska, i förebyggande syfte, göra en större service av motor och värmeväxlare. Värmeväxlaren är vital för motorns kylning vilket blir extra viktigt i de varma vatten vi kommer segla i de kommande åren. Vi hade planerat att göra detta själva men när vi ändå är här! Näst vecka demonteras således spridare, ventiler, värmeväxlare, termostat, etc. Spridarna skickas till Uddevalla för provtryckning.

Härmanö

Vi fick permission från varvet under helgen så efter lunch kastade vi loss mot Härmanö/Gullholmen. Blåste som vanligt mycket mer än prognos dessutom rak motvind i 8-10 m/s. Inte så många båtar i hamnen och vi lade oss längs med en brygga. Det visade sig att vi valt ”zon A” som inte hade börjat ta ut hamnavgift för säsongen. Hade vi valt bryggan några meter längre bort hade vi fått betala 170 sek i avgift, märkligt system.

På eftermiddagen gick vi en promenad i naturreservatet, 4 timmar och 29 000 steg senare var vi tillbaka i båten. Något längre än planerat. Det var en fin vandring i naturreservatet ner till Härmanö Huvud.

Loutsutkiken på Härmanö
Härmanö Huvud

Gåsö

Efter Härmanö gick vi till Gåsö och lade oss vid en av kryssarklubbens bojar söder om ön. Här låg vi väl skyddade bakom Gåsö Huvud och fick en lugn och behaglig natt och en läng och skön frukost. Efter frukosten tog vi gummibåten till ön, motorn hade en dålig morgon och vägrade starta så det blev en roddtur. Efter en lång och tidvis tuff runda runt ön med blandad vandring/klättring på klippor och i tätbevuxna buskar hittade vi till slut tillbaka till dingen. Motorn hade kommit på bättre tankar och startade vid första rycket (nästan).

På väg tillbaka till Henån serverade Robert nygräddade pannkakor med grädde och sylt medan Elisabeth seglade mellan grynnor och skär.

Detta inlägg publicerades i Bohuslän. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Bohuslän

 1. Eva Hallström skriver:

  Vilken fantastisk dagbok, har ju närapå varit med ER i Påsk efter detta!!
  Himla skönt att ni kan upprusta här o nu!! Näst sista o sista bilden säger mycket!!! VARMT TACK o GOD FORTSÄTTNING!! Härligt att få en skymt av dig på What´s App idag KRAM Eva

  Gilla

  • sysirenia skriver:

   Hej Eva! Kul att du följer oss, det känns tryggt.
   Ja visst är det kul att ses på zoom nu när vi inte kan ses som vanligt. Det blev ingen målning till what’s up idag, hann inte. Men jag gör ett nytt försök nästa vecka.
   Allt gott! Kram Elisabeth

   Gilla

 2. Lars Axvi skriver:

  Kul att läsa och fint att se er utamför Hällevikstrand! Vi hade en fin HEL påskvecka ombord dör arbete varvades med segling och roligheter. Arbete på distans är inte så dumt.

  Gilla

 3. Elisabet skriver:

  Ingen dålig tid att vara i Bohuslän, klarblå himmel dag efter dag och nu också lite varmare vindar. Vettigt att serva motorn. Kul ha er här i påskas och välkomna åter! Hermanö var längesen vi besökte, tack för tipset. kramar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s